onsdag 19. januar 2011

Den russiske revolusjon

Den russiske revolusjon


I Russland var det tsarene som hadde styrt i flere tiår. Tsaren og hans medsammensvorne ville ha mer makt, samtidig som et demokrati ikke skulle innføres. Moderne industri skulle gi landet noe nytt. Undertrykkelse og store klasseforskjeller gjorde at mange ungdommer sluttet seg til revolusjonære partier. Dette utviklet seg stadig mer. Bønder stormet adelens gods og delte landområder seg imellom, og soldater nektet å skyte mot demonstranter. Tsarveldet var slutt. Den nye regjeringen ville demokratisere landet, men fikk ikke helt folkets makt etter mye misnøye de siste årene. Derfor gikk folk sammen å dannet egne råd. Lenin fikk med seg folket og fikk mer og mer makt. Han hadde egne politistyrker som kartla og arresterte motstandere, noe som gjorde arbeidet hans enklere. Dette ble via “det røde armè” en viktig brikke i det store puslespillet som utgjorde kommunisme.
Man deler opp revolusjonen i to, februar-revolusjonen og oktober-revolusjonen. Februar-revolusjonen var da det ble opptøyer da et stort antall innbyggere angrep politi og soldater. Oktober-revolusjonen var starten på kommunismen, der man mente at revolusjonen kom planlagt for å oppnå revolusjon og utvikling mot det kommunistiske. Bolsjeviker var medlemmer av Lenins arbeiderparti og som hadde majoritet.
Leninisme er bygget på marxismen av Marx og Engels, videreført av lenin. Det er Lenins modell for sosialisme i Sovjet, hvordan han ville videreføre marxismen slik at det ville fungere i Sovjet.
Lenin ville det beste for folket ved å innføre kommunisme. Han skjøt anarkister og hadde selvsagt ikke sitt på det tørre. Stalin tenkte mest på seg selv og skjøt alle. Hadde neppe en god mening med det han gjorde.
Stalinisme er definisjonen på en videre kommunisme og et totalitært samfunn. Regimet Stalin hadde ved å drepe og drive slavedrift. Han mente selv han tok Lenins tanker videre, men er nok enda mer grotesk og skadende.
At Sovjet ble en totalitær stat betyr at man ikke kunne tenke annerledes. For eksempel i Norge hvor vi har sosialdemokrati, ville kanskje en Frp-er blitt skutt om han hadde ytret sine meninger. Det er ikke rom for annerledes tenkning. Mange mener Cuba og Burma er totalitære samfunn den dag i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar