Adolf Hitler ble født 20. april 1889 i den østeriske byen Braunau. Av moren Klara fikk han masse kjærlighet, verre var det med faren Alois. Han var toller på grensen mot Tyskland og var svært streng. Alois pisket ungene når de ikke gjorde som de skulle, og kontrastene var store fra moren Klara. I ettertid er det sagt at Klara var det eneste mennesket Adolf noen gang hadde elsket. Som gutt tok selvsagt Adolf med seg mange av farens egenskaper videre i livet. Det skulle vise seg å være dårlig nytt for mange i denne verdenen.
Hitler var tidlig aktiv politisk, og ble leder for Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti allerede i 1921. Han var da 32 år gammel og var bevisst på hva han ville bruke livet sitt på. Tidligere hadde han blitt avvist fra Wiens kunstakademi, men kanskje han skulle bli en form for kunstner likevel?
24. oktober 1929 skulle bli Hitlers gjennombrudd. Aksjebørsen i New York brøt sammen og USA ble rammet av den største økonomiske krisen man noen gang hadde sett. Det betydde også at tyske bedrifter gikk dårligere. Mange tyske arbeidere sto uten jobb og gikk etter hvert imot regjeringen. Nazipartiet la skylden på de jødiske kapitalister og kommunister. Da det var riksdagsvalg i 1930 hadde Hitler kommet inn i valgkampen med nytt mot. Via innflytelsesrike venner fikk han organisert valgkampen i et elegant treetasjes hus i overklassen i München. For å komme opp og frem i Nazipartiet hadde han lovet gull og grønne skoger til velgerne. Nå derimot, spilte han på følelser. Han gikk rett i hjertet på velgerne ved å spille på fedrelandet. Valget gikk over all forventning, og 6,5 millioner tyskere hadde stemt på Nazipartiet. Hitler var undervurdert, men den voldsomme oppslutningen fikk andre politiske storfolk til å tenke. I all medgangen fikk Hitler problem med å styre SA-soldatene. Dette var folk som ikke ville følge hans politiske veier. Derfor ordnet han seg sin egen livsgarde, SS-soldatene.
30. januar 1933 ble Hitler tatt i ed som rikskansler. Dermed hadde han fått den posisjonen han ville ha for å gjøre Tyskland til en verdensstormakt og fjerne jødene. Det var ingen tvil om at Hitler brukte makten akkurat som han ville. En av Hitlers venner, Hermann Göring, organiserte SA, OG SS-soldater til noe som de sa skulle hjelpe politiet med å holde ro i gatene. Men i stedet skulle disse soldatene få bukt med Nazipartiets motstandere.
Nå var Hitler i siget. I München-avtalen hadde han fått Sudet-land, og satte inn tyske styrker i Tsjekkoslovakia. Men Hitlers plan var å ta mer enn Sudet-land. Han sendte ut propaganda som ikke stemte, og la ut falske rykter. Han påsto at tsjekkoslovakiske ledere terroriserte innbyggere av tysk avstamming, og at de hadde stasjonert militære styrker på grensen til Tyskland. Hitler ga Tsjekkoslovakia et ultimatum. Enten skulle de frivillig be tyske soldater hjelpe dem med å holde ro i landet. Ellers skulle tyskerne okkupere hele Tsjekkia. Da erklærte Slovakia seg selvstendig og slapp med det unna det tyske jerngrepet. Hitler ville ta Polen også. De hadde inngått forsvarspakt med Frankrike og Storbritannia og nektet Hitler fri bane.
Ledere fra andre europeiske nasjoner begynte nå å skjønne at man ikke kunne stole på Hitler. Det kom som et plutselig sjokk på hele verden, hva denne mannen hadde klart å skape. Det som startet med at Tyskland skulle samles til et rike, endte opp med en politikk basert på rasetenkning og henrettelser. Storbritannia gav opp sin Apeacement-politikk som handlet om å gi etter for aggressive motstandere, og ga heller tilbud og hjelp til andre europeiske land i tilfelle Hitler skulle angripe.
Det neste sjokket som kom på verden var “stålpakten”. Hitler og Stalin inngikk pakten om at de skulle beskytte hverandres land. To store nasjoner fikk nå dobbel dekning. Dette var en vinn-vinn-situasjon. Hitler slapp tofrontskrig (øst og vest), og Stalin skaffer seg tid til opprustning.
Selv om tyske generaler var negative til invasjon av Polen, torde ingen å si Hitler imot. Tyske tropper tok seg inn i Polen, og de tyske soldatene kler seg ut som polske soldater. De skyter mot Tyskland og Hitler kan si at han vil forsvare landet sitt. Det fører til at han går inn i Polen. Deretter tar de kontroll over viktige punkter, så kommer større styrker inn. 3. september 1939: England/Frankrike erklærer krig mot Tyskland.
Polen var barnemat med Hitlers luftstyrke og hær, og ble tyskernes eiendom ganske raskt. Videre styrte Hitler med
Juni 1941 var vendepunktet. “Operasjon Barbarossa” gikk ut på at tyske soldater skulle angripe Sovjetunionen. Etter å ha okkupert fleire sentrale steder, skulle de ta seg inn i Moskva. Tyskerne slet med klimaet og var ikkje vant til kulden i Sovjet. De hadde problemer med å etterfylle forsyninger og det endte med sovjetisk seier etter et tre måneder langt slag.
Videre mistet Tyskland mer og mer land ut i krigen. De hadde tapt krigen til sjøs, og ble presset fra alle kanter. Sovjetiske styrker inntok etter hvert Berlin og etter 2 uker måtte tyskerne gi opp. 30. april tok Adolf Hitler selvmord.
Mot slutten av 1944 var mesteparten av Øst-Europa i sovjetiske hender.
Kanskje han fikk så mye makt fordi han ble undervurdert? Ble sluppet til å ta seg av arbeiderne. Han brukte den makten han fikk, til å ta over all makt. Vips, så var Tyskland diktatur. Frankrike ble okkupert i nord-delen, mens Vichy-regjeringen samarbeidet med Hitler. Slik det Frankrike nedkjempet og fikk tysk makt.
Hitler ble sett på som en brems mot kommunismen i Storbritannia. (Samme tankegang som gjorde at han fikk makt i Tyskland, bekjempe kommunisme). Britene mente AT hitlers krav ikke var så sykt. De måtte jo ha en hær de og (Britene mener hitler hadde noen poeng.) Hitler mente Versailles-freden var for streng. Britene enig. Britene kunne derfor gå med på noe av det Hitler mente. Apeacement-politikk: avspenningspolitikk, mål: sikre freden i Europa. Ga etter for tyske krav som de mente var viktig for å bevare fred i Europa.
Konklusjon ble at Hitler ganske fritt sette ut sin politikk ut i livet, ved å bruke den makten han hadde til å få enda mer makt. Måten de andre lederne og nasjonene undervurderte han er også en viktig faktor. EKS: Sudet-land var et landområde som tilhørte tsjekkoslovakia. Han krevde at dette skulle bli tysk. De store herrer tok opp dette, og kom fram til at hvis dette var alt han krevde, så fikk han få dette. Folk jubler, ettersom man trodde det ble fred ettersom Hitler hadde fått kravene sine. Dette ble ironisk. Han krevde mer og mer, her ble det krig.
Mine meninger
Måten Hitler talte på var ganske spesiell. Han var kjent for virkelig å treffe folk med ord, noe som kan sammenlignes med andre store ledere. I 2006 ble en amerikansk lærer suspendert etter at han sammenlignet Hitler med George w. Bush. Han mente likhetene var store i måten de fremmet at “bare de hadde rett”. At begge mente at alle andre tenkte feil, og at det var deres jobb å overta verden for å sikre at alle lever slik vi vil. Kanskje er dette et krav hos ledere som skal ha så mye makt. At de trenger den selvtilliten som er så ekstrem at det ikke er mulig å ha fullt fokus på alt annet.
Her er et utdrag fra en av talene hans i filmen Trump of the will: “Uansett hvor mange medlemmer partiet vårt har, vil det alltid være en sterk og ekte ideologi. I tillegg vil det være den eneste styrken i Tyskland.” Dette er måten Hitler snakker på. Han har et ekstremt syn på makt, og har en vilje på høyde med en toppidrettsutøver.
Retorikken i talene til Hitler
Budskapet i talene er å sette Tyskland i et godt lys, og gi selvtillit til folket. Han snakker til folket, og treffer dem rett i hjertet. Hele tiden har han sagt ting som passer i den posisjonen har vært i. Han bruker posisjonen sin til fulle. Når han ble rikskansler kunne han nesten si hva han ville. Posisjonen som enehersker i et land hvor selvtilliten er stor, gjorde at han kunne si hva han ville. Her kommer stilen inn i bildet. Han taler i en direkte stil, med korte setninger og som starter i det små og ender med et høydepunkt. Med mange adjektiver og utropstegn, får han kraftfulle og enkle setninger. Han har gjennom mange år bygd opp en høy etos, og han trenger knapt å si noe for å få med seg folk. Han bruker en patos-appell for å få med seg folket, ved å prate i vi-form. VI skal vinne. VI skal klare det.
Talenes eksterne høvelighet er veldig god. Siden omstendighetene er som de er, sier han de riktige tingene.
Talen overbevisende kraft er enorm. Hitlers mål var definitivt å overbevise alle tyskere om at han hadde rett. Han brukte nasjonalfølelse som et virkemiddel for å få med seg alle, noe som førte til mer makt hos han selv. Han prøvde å vekke følelser hos folk, og klarte det ved å trykke på de rette knappene. I noen tilfeller er det ikke noe forklaring på det han sier. Han sier de skal klare det og det, men ikke hvordan. Det er et eksempel på måten han har skapt høy troverdighet hos folket. Alt han sier, skal gjennomføres.
Totalt virker talen veldig overbevisende på publikum. Fra hans posisjon og med hans mål, synes jeg han taler helt perfekt.
Kilder
Wikipedia - http://no.wikipedia.org/wiki/Andre_verdenskrig
Historie-boka
“Adolf Hitler – blod og ære” av Knut Lindh
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar